Elokuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Katso reseptivinkit Yhteishyvästä >>

Tässä elokuun satokausituotteet – syyskuun tuotteet pian tulossa

SOK Satokausijuliste, papu

SOK Satokausijuliste, fenkoli

SOK Satokausijuliste, varsiselleri

Pavut

Yhdistyneet kansakunnat julisti vuoden 2016 palkokasvien vuodeksi ja kiinnostus kotimaisiin vaihtoehtoisiin kasvisproteiineihin kasvaa jatkuvasti. Ennen syöntiä pavut täytyy keittää. Keittoajan pituus on n. 10 min riippuen lajikkeesta ja papujen paksuudesta.

Fenkoli

Salaattifenkoli on perinteinen maustekasvi. Suuremmissa yksilöissä on miedompi maku. Hieman nuupahtaneen pintakuoren voi kuoria pois ennen käyttöä ja hyödyntää kasvisliemissä. Salaattifenkolin ominaismaku tulee anetolista, jota löytyy myös aniksesta. Kypsennettäessä sen maku pehmenee. Keitetty fenkoli on maukas lisäke liha- tai kalaruoille. Ennen grillaamista ja paistamista fenkolia kannattaa keittää muutaman minuutin ajan.

Varsiselleri

Kotimainen varsiselleri on maultaan voimakkaampaa ja väriltään tummempaa kuin tuontiselleri. Sen maku on kuitenkin juuriselleriä miedompi, joten se on mitä mainioin dippivihannes. Tuoreen varsisellerin lehtiruodit ovat napakat ja napsahtavat helposti poikki. Varsisellerin pätkät antavat mukavaa suutuntumaa salaatteihin ja pikantti maku sopii mainiosti myös esimerkiksi sosekeittoon

SOK Satokausijuliste, kesäkurpitsa, Suomi

SOK Satokausijuliste, kukkakaali, Suomi

SOK Satokausijuliste, parsakaali, Suomi

Kesäkurpitsa

Nuori kesäkurpitsa säilyy hyvänä 1-2 viikkoa, koska sen ohut kuori ei estä vettä haihtumasta. Kypsä ja paksukuorinen kesäkurpitsa voi säilyä hyvänä jopa 2–4 kuukautta, kun säilytyslämpötila on 10–13 astetta. Kesäkurpitsaa voidaan käyttää kurkun tavoin leivän päällisenä tai salaateissa. Se toimii herkullisena lämpimän ruoan lisäkkeenä, koska sen voi paahtaa pannulla tai paistaa grillissä. Kesäkurpitsalla voi tarvittaessa korvata minkä tahansa muun kasviksen. Se sopii mainiosti yhteen sienien, sipulin, sitruunamelissan, tomaatin, oreganon ja muiden yrttien kanssa. Tarvittaessa kesäkurpitsa suurustaa ja täydentää erilaiset paistokset ja keitot.

Kukkakaali

Kukkivat kaalit ovat Vuoden Vihannes 2016. Yleisen valkoisen kukkakaalin rinnalla on välillä saatavilla myös oranssia, lilaa ja vihreää kukkakaalia. Tuoreesta kukkakaalista saa maukkaan lisäkesalaatin salaatin pilkkomalla se veitsellä mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi. Sekaan lisätään rasiallinen halkaistuja kirsikkatomaatteja, kourallinen pilkottua ruohosipulia tai pieni mieto sipuli, yhden sitruunan mehu sekä kolme ruokalusikallista oliiviöljyä. Tarvittaessa salaatin voi maustaa yrttisuolalla.

Parsakaali

Keitä parsakaali vähässä vedessä tai höyryssä juuri ja juuri kypsäksi. Tarjoiltaessa parsakaalin rakenteen tulee olla edelleen napakka. Parsakaalin väristä saa entistä houkuttelevamman lisäämällä keitinveteen muutaman tipan sitruunanmehua. Öljyllä sivellyt parsakaalit voi paahtaa 200 -asteisessa uunissa. Kiertoilmaominaisuutta tai grillivastusta käytettäessä kypsennysaika on 5-10 minuuttia. Parsakaalin mausteeksi riittää usein pelkkä suola ja mustapippuri.

SOK Satokausijuliste, avomaan kurkku, Suomi

SOK Satokausijuliste, punaherukka, Suomi

elo_Omena

Avomaan kurkku

Tuoretta avomaankurkkua käytetään samalla tavalla kuin tutumpaa kasvihuonekurkkua. Vahvakuoriset lajikkeet voi kuoria kevyesti. Pese huolellisesti neljä avomaankurkkua ja leikkaa ne kannelliseen astiaan hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää kurkkujen päälle kaksi ruokalusikallista viinietikkaa, ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen suolaa. Sulje kansi ja ravistele astiaa. Valuta kurkuista ylimääräinen neste pois ja koristele annos hienonnetulla tillillä. Tarjoile kurkut ruisleivän päällä tai varhaisperunoiden lisäkkeenä. Avomaankurkku kestää myös kevyen paistamisen, joten sitä voidaan käyttää kesäkurpitsan tavoin lämpimissä ruoissa.

Viinimarjat

Marjat ovat osa terveellistä ruokavaliota ja ravitsemussuositusten mukaan niitä tulisi nauttia päivittäin. Marjat ovat suomalaisessa ruokavaliossa yksi parhaimmista polyfenolien lähteistä. Polyfenolit eivät ole ravintoaineita, kuten esimerkiksi vitamiinit, mutta niillä on havaittu olevan terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia.

Omena

Pohjolaan omenoiden viljely levisi kristinuskon mukana 1100-luvulta alkaen. Kotimaiset omenat ryhmitellään kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen, sillä suurin osa omenan hyvää tekevistä ravinteista sijaitsee kuoressa tai sen läheisyydessä.  Omenat tuottavat runsaasti etyleeniä, eikä niitä kannata säilyttää etyleenille herkkien kasvisten läheisyydessä. Omenoita voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Niitä voi käyttää leivonnaisissa, salaateissa ja jälkiruoissa.

SOK Satokausijuliste, luumu, Suomi

SOK Satokausijuliste, viinirypäle

Luumu

Luumujen koko ja väri vaihtelevat lajikkeiden mukaan. Kypsä luumu on pehmeä, kiinteä ja tuoksuva. Luumu on tunnettu sen ruoansulatusta parantavista ja ummetusta helpottavista ominaisuuksista. Luumut sopivat sellaisenaan syötäviksi, leivonnaisiin, jälkiruokiin, puuroihin ja hillokkeisiin. Paistetut luumut ovat nopea mutta herkullinen jälkiruoka. Halkaise hedelmät ja poista kivet. Paista luumut voissa pannulla, kunnes ne hieman pehmenevät. Mausta hedelmät kanelilla, kardemummalla sekä ripauksella vaniljasokeria.

Viinirypäleet, vihreä Cotton Candy ja tumma Sweet nectar

Viininharrastajat tietävät, millainen merkitys rypälelajikkeella ja kasvuolosuhteilla on lopputuotteen makuun. Nämä samat asiat vaikuttavat myös tuoreissa viinirypäleissä. Noin puolet maailman kasvatetuista hedelmistä on rypäleitä ja eri lajikkeiden määrä on valtava. Cotton Candy on erityisen makea viinirypälelajike, joka maistuu hieman hattaralle. Muihin rypäleisiin verrattuna Cotton Candyn sesonki on lyhyt. Sweet Nectar on erittäin mehukas ja makea rypälelajike. Lajike muistuttaa maultaan sultana-rusinoita. Viinirypäleet kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostamisen jälkeen tai säilyttää jääkaapissa. Paahdetut viinirypäleet ovat herkullinen lisäke.

Lue lisää Satokausikalenterista!