Helmikuun Satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Helmikuun kuukauden satokausituotteet ovat tässä:

SOK, satokausijuliste, porkkana, luomu

SOK Satokausijuliste, bataatti

SOK, satokausijuliste, veriappelsiini

Porkkana, luomu –suomalaista satoa

Porkkanan viljely levisi Eurooppaan 1100-luvulla arabien mukana. Aluksi siitä viljeltiin myös purppuranpunaisia, keltaisia ja valkoisia lajikkeita. Meille tutuin oranssi porkkana kehittyi 1700-luvulla Hollannissa. Sen makeus, muoto ja ulkonäkö miellyttävät meitä edelleen. Porkkana onkin yksi suosituimpia kotimaisia kasviksia.

Kokeile Raastepihvejä

Bataatti

Perunan tavoin käytettävää bataattia kutsutaan myös nimellä makea peruna. Nimestään huolimatta se ei ole sukua perunalle. Bataatti paleltuu herkästi, eikä sitä tulisi säilyttää alle kymmenen asteen lämpötilassa.

Bataatti sopii hyvin paistettavaksi ja täytettäväksi uuniperunan tapaan, keittoihin, pyreisiin, salaatteihin ja uunivuokiin.

Kokeile Keittoa paahdetuista kasviksista

Veriappelsiini, Tarocco 

Veriappelsiinin hedelmälihan punainen väri muodostuu sen kasvukauden lopulla. Hedelmälihan punaisuus syntyy päivän ja yön suurten lämpötilaerojen seurauksena. “Veren” muodostumiseen vaikuttaa myös moni muu tekijä, joten jopa samasta puusta olevat hedelmät voivat olla väriltään erisävyisiä. Tarocco-lajikkeen väitetään olevan maailman maukkain veriappelsiini.

Kokeile Appelsiinituorepuuroa myös veriappelsiinista

SOK Appelsiini Navel

SOK, satokausijuliste, verigreippi

SOK, satokausijuliste, hunajapomelo

Appelsiini, Navel

Navel eli napa-appelsiini on saanut nimensä hedelmän kannassa sijaitsevasta ruusukkeesta. Oikeastaan ruusuke on toisen hedelmän alku saman hedelmän sisällä. Appelsiinille ominainen oranssi väri kehittyy vasta sen altistuessa viileille öille.

Kokeile Appelsiinituorepuuroa

Verigreippi

Verigreippien satokausi on pitkä, sillä ne säilyvät kypsänäkin puussa pitkään. Kuori on usein rosoinen, väriltään tavallista greippiä tummempi ja saattaa sisältää punaisia alueita. Vihertävät kohdat kuoressa eivät tarkoita, että hedelmä ei olisi kypsä. Vinkki! Halkaise verigreippi ja valele hedelmäliha hunajalla. Grillaa 225 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.

Kokeile Sitrushedelmä-avocadosalaattia

Hunajapomelo

Pomelon paksu kuori suojaa hedelmää kuivumiselta. Kuori poistetaan samalla tavalla kuin appelsiinista. Suuren kokonsa vuoksi sen hedelmäliha on hieman muita sitruksia kuivempaa ja siksi  lohkojen kalvojen poistamisen jälkeen hedelmälihan saa siististi revittyä vaikkapa salaatin sekaan.

Kokeile Hedelmäsalsaa

 Lue lisää Satokausikalenterista!