Helmikuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Katso reseptivinkit Yhteishyvästä >>

Helmikuun satokausituotteet

pr_patarumpu_1702_satokausi_650x450

appelsiini_helmikuu

veriappelsiini_helmikuu

Appelsiini

Appelsiini on banaanin jälkeen maailman toiseksi viljellyin hedelmä. Talvi on sen sesonkiaikaa, jolloin tuore sato valmistuu Etelä-Euroopan ja Pohjois-Afrikan subtrooppisilla alueilla.

Appelsiinit syödään useimmiten sellaisenaan tai jälkiruoissa ja juomissa. Appelsiineja kannattaa kokeilla myös pääruokiin ja salaatteihin sekä leivontaan. Maukkaan hedelmälihan ja mehun lisäksi appelsiinin hyvin pestyä kuorta voi raastaa ruokiin antamaan aromia.

Tarjoa appelsiinilla maustettua vettä ruokajuomana, raasta appelsiinin kuorta suklaakekseihin tai kokeile appelsiinin kuoriraastetta ja mehua lohen marinointiin.

Veriappelsiini

Veriappelsiinit ovat makeita ja mehukkaita. Niiden kausi on lyhyt, joten sanonta “harvinaista herkkua” sopii tälle hedelmälle hyvin. Veriappelsiinien helakan punainen väri muodostuu vasta, kun kasvuajan lämpötilassa esiintyy riittävää vaihtelua. Veriappelsiinin ja tavallisen appelsiinin välimuotoa olevia lajikkeita kutsutaan puoliveriappelsiineiksi.

Veriappelsiinit maistuvat sellaisenaan tai mehuksi puristettuna. Niistä saa pirteän ja värikkään salaatin esimerkiksi uunilohen tai muun rasvaisen kalan lisäkkeeksi, ja ne antavat kirpeän raikasta makua myös jälkiruokiin ja leivontaan.

Kokeile veriappelsiinia itse tehtyyn jäätelöön tai sorbettiin, jonka voi tarjota vaikkapa veriappelsiinin koverretusta kuoresta.

sweetie_helmikuu

verigreippi_helmikuu

Sweetie

Sweetie on israelilainen greipin ja pomelon risteymä. Sweetie maistuu muita pomeloita ja greippejä makeammalta, matalammasta happopitoisuudesta johtuen. Alkukaudella sweetien väri on tummanvihreä, loppukaudella kellertävä. Makeus on kuitenkin sama koko kauden.

Sweetien voi syödä appelsiinin tapaan. Raikkaan makeat ja mehukkaat sweetiet sopivat myös jälkiruokiin ja salaatteihin. Veitsikuoritun sweetien hedelmälihan voi leikata kalvottomiksi lohkoiksi. Sweetielohkot voi paahtaa pannulla hunajan kanssa jälkiruoaksi.

Kokeile sweetietä risottoon, kanaruokien maustajaksi tai vaikkapa uunissa paistetun lohen seuraksi.

Verigreippi

Verigreipit ovat greippilajikkeita, joiden hedelmäliha on punainen. Mitä pidempään greippiä pidetään puussa, sitä makeammaksi sen maku muodostuu. Verigreippiä tuodaan meille muun muassa USA:sta, jossa se tunnetaan hyvin aamiaishedelmänä.

Verigreippi on hyvä vaihtoehto erilaisissa salaateissa lempeän ja raikkaan makunsa ansiosta. Sen seuraksi sopivat erityisesti avokado, fenkoli ja juustoista vuohenjuusto.

Kokeile verigreippiä myös lisäkkeeksi kalaruoille. Uunissa karamellisoidut verigreipin puolikkaat ovat piristävän raikas herkku, joka maistuu niin brunssipöydässä kuin jälkiruokanakin.

 bataatti_helmikuu  uuniperuna_helmikuu

Bataatti

Bataatti on alun perin kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta. Eri värivaihtoehdoista suosituin on oranssi, joka sisältää porkkanan tavoin runsaasti beetakaroteenia.

Jauhoisen makeaa bataattia käytetään perunan tavoin monenlaisessa ruoanlaitossa. Sen voi paistaa, keittää ja vaikkapa grillata. Bataatti sopii muusiin, ranskalaisiin, uunikasviksiin, kasviskiusauksiin sekä laatikko- ja pataruokiin. Bataattia voi yhdistellä muiden juuresten, kuten perunan, palsternakan tai lantun kanssa.

Kokeile uunissa paahdettuja bataattiviipaleita burgereihin ja pikkupitsojen pohjaksi tai valmista bataatit uuniperunoiden tapaan. Makean uunibataatin kanssa sopii suolainen fetatäyte.

Uuniperuna Bellarosa

Bellarosa on punakuorinen, kookkaita mukuloita tuottava perunalajike, joka suuren kokonsa ja pehmeän makunsa vuoksi sopii hyvin uuniperunaksi.

Pestyt perunat öljytään kevyesti, jos pinnasta haluaa rapean. Pintaan pistellään haarukalla muutama reikä, etteivät perunat repeile paistovaiheessa. Perunat voi kypsentää uunissa joko folioon käärittynä, laittaa suoraan uuniritilälle tai vaihtoehtoisesti vuokaan suolapedille. Uuniperunat kypsyvät 200 asteessa noin tunnissa.

Uuniperunoista syntyy kokonainen ateria, kun ne täytetään herkullisilla täytteillä. Uuniperuna sopii myös sellaisenaan tarjottavaksi voinokareen kanssa.

Lue lisää Satokausikalenterista!