Vältä ruokahävikkiä

Hyvät keinot ruokahävikin välttämiseen ovat ostosten suunnittelu sekä tähteiden ja vanhentumassa olevien raaka-aineiden käyttäminen. Mutta miten… anna Foodie.fi:n auttaa!

postauskuva_havikki_9-2016

1 Ruokaostosten suunnittelu auttaa ostamaan harkiten ja tarpeen mukaan

Ruokien hävikkiriski pienenee heti, kun ruokaostokset suunnittelee etukäteen. Suunnitelman avulla on helpompi ostaa ruokaa tarpeen mukaan, kun taas suunnittelemattomalla kauppareissulla ostaa helposti liikaa, kun arviointi pitää tehdä lennossa.

Aloita ruokaostosten miettiminen valitsemalla myymälä, esimerkiksi kotia lähellä oleva S-market. Saat selattavaksesi valitsemasi myymälän valikoiman, tuotteiden tiedot ja hinnat. Poimi valikoimasta tarvitsemasi tuotteet ostoslistalle. Jos kaipaat lisäideoita, selaa reseptejä ja klikkaa myös niihin tarvittavat ainekset ostoslistalle. Voit muokata listaa: lisätä, poistaa ja vaihtaa tuotteita. Näet koko ajan, mitä ostokset tulevat maksamaan.

Voit jakaa ostoslistan koko perheen kesken, jotta kaikki voivat osallistua listan kokoamiseen. Valmiin ostoslistan voi lähettää tekstiviestillä tai sähköpostilla kauppareissulle lähtevälle perheenjäsenelle. Isoimmissa kaupungeissa on saatavana myös kotiinkuljetus tai ostosten noutopalvelu, jolloin voit noutaa ostoksesi valmiiksi kerättyinä.

2 Reseptit auttavat aterioiden suunnittelussa ja elintarvikkeiden hyödyntämisessä

Foodi.fi:ssä on yli 10 000 reseptiä, joista suurin osa on Yhteishyvän reseptejä. Yhteishyvän reseptit suunnitellaan niin, että tarvittavat ainekset löytyvät lähes kaikista S-ryhmän myymälöistä.

Kun löydät kivan reseptin, klikkaa siihen tarvitsemasi  raaka-aineet suoraan reseptistä ostoslistalle.

Jos kotona on aineksia, jotka ovat vanhentumassa, foodie.fistä saat ideoita siitä, mitä niistä voisi valmistaa. Kirjoita Reseptit-sivun hakukenttään aineksen nimi, niin saat hakutuloksena paljon ideoita. Esimerkiksi banaani-hakusanalla löytyy yli 150 reseptiä.

3 Oman kaupan tuotteiden tiedot ja hinnat auttavat tekemään harkittuja ostopäätöksiä

Ilman suunnittelua ostoskärryihin voi päätyä heräteostoksia. Houkuttelevatkin uutuustuotteet saattavat jäädä käyttämättä, jos niistä ei oikein osaa valmistaa mitään tai ne vain jäävät tuttujen arkiruokien jalkoihin. Joskus ehkä huomaat vasta kotona, ettei tuote esimerkiksi allergian vuoksi sovikaan käytettäväksi.

Ruoan tilaaminen verkkokaupasta on omiaan vähentämään hävikkiä: tilausvaiheessa ostoslista on joka tapauksessa mietittävä, ja heräteostoksia ei tule.

Kun Foodie.fi-palveluun rekisteröityy, voi omaan profiiliinsa määritellä omat ja perheen ruokarajoitteet sekä makumieltymykset, esimerkiksi ”maitoallergia” ja ”vältän punaista lihaa tai porsasta”. Näin palvelu osaa suositella omalle perheelle sopivia elintarvikkeita ja reseptejä. Palvelu huomauttaa, jos esimerkiksi ostoslistalle valitussa reseptissä on jokin vältettäväksi merkitty ruoka-aine.

Kaikista myymälän tuotteista voi tarkistaa tuotetiedot ja näin rajoittaa esimerkiksi lisäaineiden käyttöä. Tuotteista kerrotaan myös niiden oikeat säilytyslämpötilat, joita noudattamalla tuotteet säilyvät mahdollisimman pitkään.

 

Lue lisää Yhteishyvästä, esim. mitä muut tekevät vanhentumassa olevista ruoka-aineista https://www.yhteishyva.fi/havikkiruoka

Katso vinkkivideoita:

Juustonkannikat: https://www.yhteishyva.fi/videot/juustonkannikat-hyotykayttoon/06808477
Kuiva leipä: https://www.yhteishyva.fi/videot/kuiva-leipa-hyotykayttoon/06808406
Basilikan jämät: https://www.yhteishyva.fi/videot/basilikan-jamat-hyotykayttoon/06808429 
Jogurtti: https://www.yhteishyva.fi/videot/jogurtin-jamat-hyotykayttoon/06808513 
Makaroni: https://www.yhteishyva.fi/videot/jamamakaronit-munakkaaseen/06808453