Huhtikuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Huhtikuun satokausituotteet ovat tässä:

SOK Satokausijuliste, tankoparsa

SOK Satokausijuliste, kukkakaali

SOK Satokausijuliste, Rainbow sitruuna

Vihreä tankoparsa

Parsa on ollut himoittu herkku jo yli 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja niiden kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsa kypsyy noin viidessä minuutissa keittämällä niitä niukassa suolavedessä. Keittämisen jälkeen valutettu ja edelleen napakka parsa voidaan tarjota voisulan ja suolan kanssa

Kokeile parsahodareita.

Kukkakaali

Kaksivuotisia “talvikukkakaaleja” viljellään Keski-Euroopassa, mutta meidän oloissamme ne eivät selviä talven pakkasista. Kukkakaalia on käsiteltävä hellävaroin, sillä vaurioitunut pinta pilaantuu helposti. Kokonaisena paahdettu kukkakaali on näyttävä ruokalaji. Poista lehdet ja leikkaa veitsellä tyviosa tasaiseksi. Valele kukkakaalin pinta oliiviöljyllä ja juoksevalla hunajalla. Paista kukkakaalia paistoastiassa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin. Mausta kukkakaali ennen tarjoilua suolalla ja pippurilla.

Kokeile kukkakaali-Mac&Cheeseä.

Sitruuna

Sitruunan mehun muiden ruoka-aineiden makua korostava vaikutus tekee siitä ainutlaatuisen kasviksen keittiössä. Sillä voidaan maustaa myös erilaisia juomia ja sen hedelmää voidaan käyttää lukemattomissa pää- ja jälkiruuissa. Sitruunan mehu irtoaa paremmin, kun hedelmää pyörittelee pöytätasoa vasten voimakkaasti painaen ennen halkaisemista.

Kokeile sitruunavoita parsan tai grillatun kalan tai kanan kanssa.

SOK Satokausijuliste, Reilun kaupan luomubanaani

SOK Satokausijuliste, papaija

Reilun kaupan banaani

Banaani on maailman myydyin hedelmä. Banaanin kuoren ruskeat pilkut lisääntyvät sen kypsyessä, ja pilkullinen banaani on hyvin makea. Syöntikypsän hedelmän kuoressa ei kuulu olla vihreää. Suosittu banaanilettu syntyy soseuttamalla yksi banaani kahden kananmunan kanssa. Taikina maustetaan ripauksella kanelia ja paistetaan paistinpannulla.

Kokeile banaani-kookossmoothieta.

Papaija

Helpoin tapa nauttia papaijaa on käyttää sitä melonien tavoin. Kypsä hedelmä viipaloidaan ja sen siemenet poistetaan. Kuorta ei ole tapana syödä. Hapottoman hedelmälihan makua voi korostaa tilkalla sitruunan tai limetin mehua. Papaijan sisällä olevien syötävien siementen maku muistuttaa maustepippuria ja niitä voidaan hyödyntää esim. liharuokien maustamisessa.

Kokeile hedelmäistä kalkkunakastiketta.

 Lue lisää Satokausikalenterista!