Huhtikuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Katso reseptivinkit Yhteishyvästä >>

Huhtikuun satokausituotteet

  

Vihreä tankoparsa

Tankoparsa on maultaan mieto ja hienostunut. Kevään odotettu herkku korjataan maasta juuri ennen nuppujen aukeamista, jolloin maku on herkullisimmillaan.

Parsaa syödään keitettynä sellaisenaan, erilaisten kastikkeiden (kuten hollandaisen) tai voisulan kanssa. Vihreä tankoparsa sopii keittoihin, gratiineihin, leivonnaisiin, salaatteihin, munakkaisiin, risottoon, grillaukseen ja vokkeihin.

Ennen keittämistä puumainen tyviosa poistetaan ja parsat kuoritaan ohuelti nupun alapuolelta tyveen asti. Parsa keitetään suolalla maustetussa vedessä, jonne voi laittaa myös ripauksen sokeria. Kokeile keittämiseen laakeaa paistinpannua. Ohuet vihreät parsat kypsyvät muutamassa minuutissa. Tarjoa parsa hyvällä oliiviöljyllä, viinietikalla, rouhitulla mustapippurilla ja vaikkapa raastetulla parmesaanilla maustettuna. 

Papaija

Trooppinen papaija sisältää proteiinia pilkkovia entsyymejä, minkä vuoksi se edistää ruoansulatusta ja toisaalta toimii hyvin lihan mureuttajana esimerkiksi erilaisissa marinadeissa. Papaija maku on mieto, aromikkaan makea ja hapoton. Sen lohenpunainen hedelmäliha on maukasta, mehukasta ja miellyttävän pehmeää.

Papaijaa käytetään melonien tapaan. Hedelmän sisällä on runsaasti pieniä siemeniä, jotka poistetaan ennen syömistä. Hedelmäliha voidaan syödä suoraan lohkotun hedelmän kuoresta lusikalla kovertamalla.  Papaija sopii hilloihin, chutneyhin, jälkiruokiin, salaatteihin sekä liha- tai kalaruokien lisäkkeeksi. Papaijan hapoton maku tulee paremmin esille, kun sitä korostetaan sitruunan, limen tai appelsiinin mehulla.

  

Kukkakaali

Kukkakaali on hyvä C- ja K-vitamiinien sekä foolihapon ja kaliumin lähde. Kukkakaali kuivuu herkästi, joten se myydään usein muoviin käärittynä tai runsain suojalehdin suojattuna.

Kukkakaalin pienet valkoiset kukinnot sopivat sellaisenaan vihannestarjottimelle dippikastikkeen kera sekä salaatteihin vaikkapa raastettuna. Kypsennettynä kaali sopii keittoihin, pestoon, patoihin ja piirakoihin. Kokeile kukkakaalia myös uunissa tai grillissä paahdettuna, raasta sitä kasvispihveihin tai pitsapohjaksi. Hienonnetusta kukkakaalimurusta kypsyy pannulla nopeasti trendikäs kukkakaaliriisi.

Broccoli

Broccolini eli varsiparsakaali on nouseva tulokas kasvisrintamalla. Sen maku muistuttaa parsakaalia ja sen voi käyttää kokonaisena tankoparsan tapaan.

Broccolinin voi höyryttää tai keittää nopeasti ja nauttia vaikkapa voin kera. Se sopii hyvin myös grillattavaksi tai uunissa paahdettavaksi esimerkiksi lihan tai kalan lisukkeeksi. Broccolinin voi syödä myös raakana. Kokeile broccolineja salaatteihin, pitsaan, vokkiin tai paahdettuna sitruunavoin kanssa.

  

Passionhedelmä

Passion- eli kärsimyshedelmä on parhaimmillaan silloin, kun sen kuori on ryppyinen. Sileä raaka passionhedelmä kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Passionhedelmän kellertävän hedelmälihan ympäröimät siemenet voi syödä suoraan lusikalla hedelmän puolikkaista.

Passion sopii hedelmäsalaatteihin, salaattikastikkeisiin ja jogurtin tai viilin joukkoon. Se maustaa myös maito-, kerma-, rahka- ja jäätelöjälkkärit sekä erilaiset juomat, hyytelöt ja kastikkeet. Kokeile passionia hedelmäsalsan joukkoon tai valmista salaatille passionvinaigrettekastiketta. Passionhedelmä sopii myös lohen pikamarinointiin.

Ananaskirsikka

Ananaskirsikka eli karviaiskoiso on sukua muun muassa tomaatille ja munakoisolle. Hedelmät ovat kypsiä, kun niitä ympäröivät verholehdet ovat kuivuneet ja muuttuneet vaaleanruskeiksi ja hedelmän väri on kellertävän oranssi. Ananaskirsikoiden maku on raikas, happaman kirpeä ja hieman ananakseen vivahtava. Pienet, pehmeät siemenet ovat syötäviä. Kirsikan kokoiset, kullankeltaiset marjat sopivat sellaisenaan syötäväksi sekä erilaisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Täytekakun, juomien ja boolien koristeena ananaskirsikat ovat erinomaisia, samoin esimerkiksi illanistujaisten juustotarjottimella tai tummaan suklaaseen dipattuna herkkupalana. Kuivattuja ananaskirsikoita myydään superfoodina inkamarjan nimellä.

 
Sitruuna

Sitruunapuu on kasvupaikan suhteen vaativa. Se viihtyy viileässä, mutta ei kestä hallaa, joten se viihtyy vain tietyillä ilmastoalueilla. Sitruuna on monipuolinen raaka-aine, jonka hapokas ja kirpsakka maku sopii erityisen hyvin kala-, lintu- ja kasvisruokiin. Sitruunan raikkaus piristää myös jälkiruokia ja leivonnaisia. Sen aromikas mehu ja kuori sopivat myös erilaisten ruokien maustamiseen.

Pese hedelmä ensin kunnolla kuumalla vedellä ja raasta vain kuoren värillinen osa. Laita leivinpaperi raastimen ja hedelmän väliin, niin saat kaavittua kuoriraasteen helposti talteen. Sitruunankuoriraaste raikastaa kermavaahdon, maustaa juustokakun ja jogurttikastikkeen. Kokeile sitruunaa myös risottoon ja pastaan tai valmista samettista lemon curd -sitruunatahnaa.

 

Lue lisää Satokausikalenterista!