Joulukuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Jos et heti keksi, mitä kaikkea kuukauden satokausituotteista oikein tekisi, käyttövinkkejä ja tietoa tuotteista saat myymälästä. Reseptejä kokeiltavaksesi on tarjolla Yhteishyvä Live -ruokasivuilla, ja tässä lisää.

Joulukuun kuukauden satokausituotteet ovat:

Satokausi joulukuu punajuuri 200

Satokausi joulukuu lanttu 200

Satokausi joulukuu maa-artisokka 200

Punajuuri

Suomeen punajuurikas saapui 1800-luvulla. Pappiloiden ja koulujen puutarhojen ansiosta sen viljely yleistyi nopeasti koko maassa. Vahvat yrtit, kuten oregano, salvia, rosmariini ja timjami sopivat kypsennetyn punajuuren kaveriksi.

Reseptivinkki: Avokadorosolli

Lanttu

Ennen vanhaan lanttu oli tärkeä C-vitamiinin lähde ja siksi sitä on kutsuttu ”pohjolan appelsiiniksi”. Lantun ominainen maku tulee sen sisältämästä sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista. Hyvä lanttu on kiinteä ja maistuu makealle. Kypsentäessä sen maku pehmenee ja uunissa paahdettu lanttu maistuu suorastaan makealle.

Reseptivinkki: Juustoinen lanttulaatikko

Maa-artisokka

Nimestään huolimatta tämä kasvi ei ole sukua artisokalle. Maa-artisokka on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta. Amerikan intiaanit ovat arvostaneet tätä kasvia jo ammoisista ajoista lähtien. Kuoritut ja keitetyt mukulat muuttuvat lempeän makeiksi ja antavat kivaa lisämakua perinteiseen perunamuusiin ja sosekeittoihin.

Reseptivinkki: Maa-artisokkakeitto

Satokausi joulukuu taateli 200

Satokausi joulukuu klementiini 200

SOK Satokausijuliste Kastanja

Taateli

Monesta muusta hedelmästä poiketen taatelit poimitaan täysin kypsinä. Siksi niiden kuori on usein ryppyinen. Hedelmän sisällä olevaa kovaa siementä ei syödä. Hunajaisen makeita taateleita voidaan tarjota juustojen ja kinkkujen kanssa tai kotimaisten juuresraasteiden piristeenä.

Reseptivinkki: Taateli-suklaapallot

Klementiini

Klementiini on välimerenmandariinin ja vanhan Comuna-appelsiinilajikkeen risteymä. Vaikka klementiini kehitettiin alle 200 vuotta sitten, on lajikkeiden kirjo nykyään laaja. Niiden aromikas maku ja helposti irtoavat kuoret ovat tehneet klementiinistä suomalaisten suosikkimandariinin.

Reseptivinkki: Klementiinikeksit

Kastanja

Kypsennettäessä kastanjan sisältämä tärkkelys hajoaa sokeriksi, jonka seurauksena maku muuttuu pähkinäisen makeaksi. Paahdetut kastanjat kuoritaan ja syödään käsin esimerkiksi vaahdotetun voin kanssa.

Reseptivinkki: Kastanjoiden paahtaminen

 Satokausi joulukuu ananas 200

Ananas

Eurooppaan ananas saapui Kolumbuksen mukana vuonna 1494. Hän risti kasvin “mäntyomenaksi” sen käpymäisen ulkonäön takia. Nimityksestä huolimatta ananas ei kasva puussa, vaan maassa noin metrin korkuisessa pensaassa. Aluksi ananasta pidettiin Euroopassa harvinaisena luksushedelmänä, joten siitä tuli vieraanvaraisuuden symboli.

Reseptivinkki: Ananassalsa ja nachot

Haluatko tietää lisää? Tutustu Satokausikalenteriin!