Joulukuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Katso reseptivinkit Yhteishyvästä >>

Joulukuun satokausituotteet

klementtini_sato

omena_sato

Klementiini

Klementiini on mandariinin ja appelsiinin risteymä. Klementiinit ovat niin kutsutuista pikkusitruksista yleensä suurikokoisimpia. Pikkusitrukset syödään useimmiten sellaisinaan, mutta ne sopivat hyvin myös juomiin, jälkiruokiin ja leivontaan.

Kokeile klementiinejä salaatteihin, sorbettiin, marmeladiin tai vaikkapa karamellisoituna jäätelön kanssa. Jälkiruokiin pikkusitrukset on helppo käsitellä kuorettomiksi terävällä veitsellä.

Omena, Suomi

Talviomenat ovat omenakauden viimeisiä sisupusseja, jotka ovat tottuneet viileyteen ja kestävät kylmäsäilytyksen rapeina ja raikkaina. Kotimaisia talviomenalajikkeita on lukuisia, muun muassa mehukas ja rapea Zari sekä hehkuvan punainen ja täyteläisen makuinen Santana. Omenat kannattaa syödä kuorineen, sillä suurin osa omenan hyvää tekevistä ravinteista sijaitsee kuoressa tai sen läheisyydessä.

Kotimaiset omenat ovat parhaimmillaan sellaisenaan syötynä, mutta mikään ei estä niiden hyödyntämistä vaikkapa jouluruoissa ja -leivonnassa. Maukkaat, mehukkaat ja rapeat talviomenat sopivat hyvin hilloihin, piirakoihin ja uuniomenoiksi.

persimoni_sato

taateli_sato

Persimoni

Alun perin Aasiasta lähtöisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja alkuperämaan perusteella joko kakiksi, persimoniksi tai sharonhedelmäksi. Kypsissä ja erittäin makeissa persimoneissa korkea sokeripitoisuus voi toisinaan näkyä pinnassa pieninä ruskeina pilkkuina. Persimonit syödään usein sellaisenaan, lisäksi niitä voi käyttää suolaisiin tai makeisiin salaatteihin.

Kokeile myös leivonnaisten täytteeseen ja koristeeksi. Erityisen hyvin persimonin maku sopii erilaisten juustojen, kuten fetan, vuohenjuuston, sinihomejuuston ja goudan kanssa.

Taateli

Auringon kypsäksi mehevöittämät taatelit maistuvat sellaisenaan. Niitä käytetään myös leivonnassa esimerkiksi perinteisen taatelikakun raaka-aineena. Muista varoa sisällä olevaa kovaa siementä. Taatelit sopivat salaatteihin, niitä voi hyödyntää trendikkäissä raakaleivonnaisissa tai pilkkoa raakasuklaan joukkoon.

Pekoniin käärityt taatelit kypsyvät uunissa pikkujoulujen herkkupaloiksi. Glögin kanssa taatelit maistuvat sinihomejuustolla tai pähkinöillä täytettyinä. Kokeile taateleita myös smoothieen tuomaan makeutta ja rakennetta.

 lanttu_sato  punajuuri_sato

Lanttu, Suomi

Nauriin ja kaalin sukulainen lanttu sisältää runsaasti C-vitamiinia, ja sitä onkin kutsuttu Pohjolan appelsiiniksi. Lanttu kuuluu moniin suomalaisiin perinneruokiin kuten lanttukukkoon ja -laatikkoon. Se on erinomainen liemijuures ja sopii keittoihin, patoihin, laatikoihin ja muhennoksiin.

Lanttua syödään myös sellaisenaan raakaraasteena tai rouskutellaan paloina. Lantun maku muuttuu kypsennettynä pehmeämmäksi ja makeutuu. Lanttukuutiot voi karamellisoida kuumalla pannulla tilkassa siirappia tai hunajaa.

Punajuuri, Suomi

Värjäävästä punaisuudestaan tunnettu punajuuri kannattaa keittää kuorineen ja kantoineen. Punajuuri sopii mainiosti patoihin, laatikoihin, keittoihin, muhennoksiin ja pihveihin. Uunissa paahdetut punajuuret ovat monen suosikki.

Tunnetuimmat punajuuriruoat maailmalla ovat borssikeitto, rosolli ja lindströminpihvit. Punajuuri on hyvä makupari myös vuohenjuuston, fetan tai homejuuston kera. Kokeile punajuurta risotoissa, pastoissa, salaateissa ja pitsassa. Punajuurista voi valmistaa myös pestoa. Etikkaliemeen säilöttynä punajuuret säilyttävät makeutensa ja mehevyytensä pitkään.

 punakaali_sato  peruna_sato
Punakaali, Suomi

Punakaali saa värinsä solunesteessään olevista väriaineista, jotka reagoivat kasvuympäristön happamuuteen. Mitä happamampi maaperä, sitä punaisempi on kaalin väri. Punakaali sisältää runsaasti C-vitamiinia; enemmän kuin esimerkiksi appelsiini. Punakaalia sopii raakana salaatteihin ja raasteisiin.

Haudutettuna se on hehkuvan punainen lisuke liharuoille. Kokeile erityisesti jouluiseen pöytään possun kera. Voissa paistettuna punakaali on maukas lisuke sellaisenaan, mutta sopii hyvin myös vokattujen kasvisten sekaan. Erilaisiin keittoihin, kuten minestroneen ja borssikeittoon, punakaali sopii loistavasti.

Puikulaperuna, Suomi

Puikulaperuna soveltuu parhaiten juhlavaksi lisukkeeksi höyryssä kypsennettynä tai keitettynä. Puikulat sopivat myös uuniperunoiksi, sosekeittoihin ja leivontaan. Niistä valmistuu myös samettista, lähes keltaista muusia. Kokeile kypsennettyjä puikuloita myös pitsan täytteeksi tai uunissa paahdettuna.

Lue lisää Satokausikalenterista!