Katso satokausikasvikset ja reseptit
Hyödynnä keittiössä sesongin kasvikset. Toukokuussa maistuvat kesäkurpitsa, munakoiso, tankoparsa, varhaiskaali, karhunlaukka, ananas, raparperi ja paprika. Lue vinkkejä kasvisten käyttöön ja testaa reseptejä!
Kevään moniottelija korvaa kurkun salaatissa ja sopii kypsennettynä keittoon, pataan, paistokseen, hilloksi ja kakkuun. Kyllä, luit oikein: kakkuun. Jos leipominen tuntuu liian villiltä, viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi, paista pannulla ja mausta sitruunamehulla. Nauti pastan ja juustoraasteen kanssa.
Munakoiso
Munakoison maku on niin mieto, että se tarvitsee vahvoja kavereita. Viipaloi munakoiso grilliin ja mausta valkosipulilla, basilikalla, oreganolla, sitruunamehulla ja pippurilla. Aah! Syö kalan tai lihan kanssa tai kokoa grillatun munakoison ympärille salaatti.
Vihreä tankoparsa
Kevään ensimmäiset parsat kannattaa syödä ihan sellaisenaan. Keitä tai paahda uunissa rapsakoiksi ja ripottele päälle oliiviöljyä, viinietikkaa, mustapippuria ja parmesaania. Jos kaipaat vaihtelua, pyöräytä parsapiiras tai kokkaa täyteläinen parsa-fetapasta.
Varhaiskaali
Mitä jos tänään grillaisit kaalia? Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi, sipaise päälle öljyä ja grillaa pintaan rapeat rusketusraidat. Jos grillaat mieluummin pihvejä tai hampurilaisia, tee varhaiskaalista lisukesalaatti tai amerikkalaisklassikko coleslaw.
Karhunlaukka
Karhunlaukka maistuu valkosipulilta, mutta ei jätä suuhun vahvaa jälkimakua. Kasvin varret, lehdet ja kukat voit käyttää ruohosipulin tavoin. Silppua lehdet sämpylätaikinaan, riivi niitä salaattiin tai pyöräytä niistä pesto. Helppo kastike lihalle tai kalalle syntyy, kun sekoitat karhunlaukkaa kermaviiliin.
Ananas
Ananas on lihansyöjän paras kaveri. Se sisältää ruoansulatusta edistävää entsyymiä ja sopii siis marinadiin mureuttamaan lihaa. Ananaksen voi grillata, surauttaa smoothieksi tai pilkkoa salsaan. Tai mitä jos tekisit ananas-broilerisalaatin ja tarjoaisit sen ananaksenpuolikkaasta? Vähemmän tiskiä!
Raparperi
Raparperista syntyy taivaallisen hyvä piirakka, sen tietävät kaikki. Mutta oletko kokeillut raparperia grilliherkkujen kanssa? Raikkaasta raparperista syntyy mainio salsa grilliruoan kaveriksi. Sen hapokkuus auttaa myös mureuttamaan lihaa, joten se voi olla juuri se salainen tekijä grillipossusi marinadissa.
Paprika ja grillipaprika
Vietä paprikapäivä! Paista aamiaiseksi kananmuna pannulla paprikarenkaan sisällä ja tee lounaaksi salaatti, jonka pääosassa ovat uunissa paahdetut paprikat. Nautiskele illalla espanjalaisilla padron-paprikoilla. Paista niitä kokonaisina öljyssä, kunnes pinta halkeilee. Mausta sormisuolalla.