Kesäkuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Katso reseptivinkit Yhteishyvästä >>

Kesäkuun satokausituotteet ovat tässä:

SOK Satokausijuliste, retiisi

SOK Satokausijuliste, Kotimaista sipulinippu

SOK Satokausijuliste, varhaisperuna

Retiisi

Retiisit myydään naatteineen, mutta lehdet kannattaa irrottaa heti kotona. Ne sisältävät paljon ravintoaineita, eikä niitä kannata heittää pois. Hyvin huuhdeltuja naatteja käytetään pinaatin tavoin salaateissa tai muhennoksissa. Perinteinen tapa nauttia tuoreita retiisejä on viipaloida ne lautaselle, johon lisätään ripaus suolaa ja valkopippuria. Lautanen peitetään toisella lautasella, minkä jälkeen retiisit ravistellaan mehukkaaksi. Retiisin mukulat sopivat myös pataruokiin sekä keittoihin.

Nippusipuli

Sesongin ensimmäiset keltasipulit tulevat kauppoihin varsineen eli nippusipuleina. Ne ovat maultaan mietoja, joten ne sopivat pilkottaviksi salaatteihin ja muihin ruokiin varsineen. Pituussuunnassa halkaistun nippusipulin voi valella kevyesti öljyllä ja grillata maukkaaksi lisäkkeeksi. Sipulia kypsentäessä kannattaa välttää liian korkeita lämpötiloja, koska sipuli palaa helposti ja sen maku muuttuu kitkeräksi.

Varhaisperuna

Varhaisperunoiden maku pysyy parhaana, kun ne laitetaan heti pesun jälkeen kiehuvaan veteen. Suolalla maustettua (1tl/l) vettä kannattaa olla vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Perunoita keitetään hiljalleen 8-12 minuuttia, ne saavat jäädä hieman napakoiksi. Uudet perunat tarjoillaan perinteisesti voikastikkeen, sillin tai kalojen kanssa.

SOK Satokausijuliste, Kurkku, Suomi

SOK Satokausijuliste, paprika, Suomi

SOK Satokausijuliste, Varhaiskaali Suomi

Kurkku

Kurkun sisällöstä on 94 – 97 prosenttia on vettä, joten se on erittäin vähäenerginen välipala. Sadassa grammassa tuoretta kurkkua on vain 10 kilokaloria. Kurkku on monikäyttöinen ja kevyt raaka-aine. Kotimaista kurkkua ei kannata kuoria vaan pelkkä hyvä huuhtelu riittää. Kylmä kurkkukeitto syntyy nopeasti halkaisemalla kaksi kurkkua ja hienontamalla ne tehosekoittimessa soseeksi. Sekaan lisätään noin puoli litraa kylmää kasvislientä, kaksi desilitraa maustamatonta jogurttia sekä kourallinen tuoretta kirveliä. Keitto maustetaan valkopippurilla ja soseutetaan tasaiseksi.

Paprika

Paprikat ovat kasvuvaiheen alussa ensin vihreitä, mutta niiden väri muuttuu kypsymisen seurauksena joko keltaiseksi tai punaiseksi lajikkeesta riippuen. Paprika on yksi C-vitamiinipitoisimmista vihanneksista. Ne sopivat mainiosti salaatteihin mutta kestävät hyvin myös paistamista. Halkaistut paprikat voi täyttää esimerkiksi paistetulla jauhelihalla, pilkotulla sipulilla, sienillä, juustolla tai muilla kasviksilla. Ne kypsyvät 200 -asteisessa uunissa 30 – 40 minuutissa.

Varhaiskaali

Keräkaali on ollut Euroopan tärkein vihannes aina 1900-luvulle saakka sen sisältämien ravintoaineiden ja säilyvyytensä ansiosta. Varhaiskaalit ovat talvikaalia miedomman makuisia, mehukkaampia sekä raikkaampia. Helppo amerikkalainen kaalisalaatti syntyy raastamalla puoli kiloa varhaiskaalia, kaksi porkkanaa ja yksi sipuli. Kasvikset sekoitetaan suureen astiaan, johon lisätään 0,5 – 1dl majoneesia, ruokalusikallinen sinappia sekä pienen sitruunan mehu. Salaatti maustetaan suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Sitä voi tarjota grilliruokien lisäkkeenä.

SOK Satokausijuliste, vesimeloni

SOK Satokausijuliste, hunajameloni

SOK Satokausijuliste, verkkomeloni

Vesimeloni

Yli 90 prosenttia vesimelonista on vettä ja siksi se on hyvä kehon nesteyttäjä. Vesimelonin siemenet ovat syötäviä. Siementen ravintoaineet saa hyödynnettyä paremmin pureskelemalla ne hyvin ennen nielaisemista. Siemenet voi myös paahtaa pannulla. Huuhdellut ja kuivatut siemenet ovat kypsiä, kun ne ovat saaneet hieman väriä ja alkaneet tuoksua. Niitä voi lisätä salaatteihin ja keittoihin. Vesimelonista saa virkistävän välipalan kesähelteisiin jäähdyttämällä lohkot pakastimessa ennen tarjoilua.

Hunajameloni

Hunajamelonien kuoren väri vaihtelee keltaisesta vihreään, mutta siitä ei voi päätellä hedelmän kypsyyttä. Hyvälaatuisen ja kypsän melonin tunnistaa kannasta painamalla. Mikäli se joustaa hieman, hedelmä on syöntikypsä. Melonit kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa ja kypsänä niitä säilytetään viileässä. Makea hunajameloni sopii mainiosti jälkiruokiin tai hedelmäsalaatteihin. Viipaloidut melonilohkot voidaan tarjota myös kinkkujen ja juustojen kanssa.

Cantaloupemeloni

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen ja siksi se on suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa ja kypsän melonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

SOK Satokausijuliste, kiivi

SOK Satokausijuliste, Kirsikka

Kiivi

Kypsä kiivi maistuu mainiolta sellaisenaan ja siitä on löydettävissä jopa mansikkaan vivahtavaa makeutta. Ruoanvalmistuksessa kannattaa huomioida se, että kiivi sopii huonosti yhteen hapanmaitotuotteiden kanssa. Syynä tähän on sen sisältämä proteiinia pilkkova entsyymi. Maitoa sisältävissä jälkiruoissa kiivi kannattaa lisätä viimeisenä, juuri ennen tarjoilua. Toisaalta tämän ominaisuutensa ansiosta kiivi sopii mainiosti lihan mureuttajaksi ja sitä kannattaa kokeilla marinadeissa.

Kirsikka

Kirsikka on lähtöisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty yli 4000 vuoden ajan. Kirsikka on luumarja, ja se on luumun lähisukulainen. Kirsikoita on olemassa yli sata eri lajia, mutta yleensä ne jaotellaan hapankirsikoihin ja imeliin kirsikoihin. Kirsikat poimitaan kypsinä. Tuore kirsikka ei kestä pitkään säilytystä. Siksi ne ovat parhaimmillaan mahdollisimman pian nautittuna. Kotona niitä kannattaa säilyttää nollan asteen tuntumassa.

Lue lisää Satokausikalenterista!