Lokakuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Katso reseptivinkit Yhteishyvästä >>

Lokakuun satokausituotteet

paaryna

omena

karpalo

Päärynä, Suomi

Erilaisia päärynälajikkeita on maailmassa yli 7000. Myöhään syksyllä kypsyvä kotimainen päärynä on eurooppalaisia lajitovereitaan pienempi mutta sitäkin maukkaampi. Päärynät poimitaan yleensä hieman raakoina, sillä niiden maku ja sokeripitoisuus kehittyvät kunnolla vasta poimimisen jälkeen. Päärynöitä kannattaakin säilyttää huoneenlämmössä pari päivää ennen nauttimista, jolloin niistä tulee ihanan pehmeitä ja maukkaita. Päärynät maistuvat sellaisenaan, salaateissa, leivonnassa ja jälkiruoissa. Kotimaisista päärynöistä voi valmistaa hilloa, sosetta, marmeladia, mehua, uunipäärynöitä, piirakkaa tai vaikkapa karamellisoituja päärynöitä. Erilaiset juustot toimivat hyvin päärynöiden makuparina.

Omena, Suomi

Pohjolaan omenoiden viljely levisi kristinuskon mukana 1100-luvulta alkaen. Kotimaiset omenat ryhmitellään kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen, sillä suurin osa omenan hyvää tekevistä ravinteista sijaitsee kuoressa tai sen läheisyydessä. Omenat tuottavat runsaasti etyleeniä, eikä niitä kannata säilyttää etyleenille herkkien kasvisten läheisyydessä. Omenoita voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Niitä voi käyttää leivonnaisissa, salaateissa ja jälkiruoissa.

Karpalo, Suomi

Karpalo on suomalainen alkuperäiskasvi, jota on käytetty kansanomaisessa lääkinnässä. Karpalomehun on uskottu helpottavan munuais- ja rakkotulehdusten oireita. Mehun lisäksi karpalot soveltuvat erinomaisesti sellaisenaan erilaisten riistaruokien höysteeksi sekä jälkiruokiin. Erityisen herkullisia ne ovat jäisinä kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Tuoreita karpaloita voi käyttää esimerkiksi marjakeittoihin, puuroihin, uuniruokiin ja leivonnaisiin.

hokkaido

myskikurpitsa

kurpitsa

Hokkaido

Maailmalla on satoja eri talvikurpitsalajikkeita. Hokkaido-kurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa muistuttaa ulkonäöltään tavallista kurpitsaa, mutta siinä ei ole pinnassa poimuja. Hokkaido-kurpitsa on myös kooltaan paljon pienempi ja muodoltaan hieman pisaramaisempi. Sen maku on hyvin täyteläinen ja elegantti. Sitä voi käyttää pataruokiin ja keittoihin, mutta erityisen herkullista se on voin ja yrttien kera pannulla paistettuna. Hokkaidokurpitsasta valmistettu maukas sose sopii esimerkiksi sämpylätaikinaa mehevöittämään tai kurpitsapiirakkaan. Halkaistua kurpitsaa voi kuumentaa hetken aikaa mikroaaltouunissa käsittelyn helpottamiseksi.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsalajikkeita on useita ja ne eroavat ulkonäöllisesti hieman toisistaan. Tyypillisesti kuitenkin meillä myytävä myskikurpitsa on muodoltaan hieman päärynää tai kirkonkelloa muistuttava, kuorestaan vaaleankeltainen ja sisältä kirkkaan oranssi kurpitsalajike (ns. butternut-kurpitsa). Myskikurpitsan malto maistuu erittäin makealta, joten sen kanssa ei kannatta säästellä mausteita. Itämaiset mausteet sopivat hyvin yhteen myskikurpitsan makeuden kanssa. Kokeile rohkeasti maustaa kurpitsalohkoja esimerkiksi juustokuminalla, chilillä ja inkiväärillä. Paahdetut kurpitsalohkot sopivat lämpimäksi lisukkeeksi tai salaatin joukkoon esimerkiksi feta- tai vuohenjuuston kaveriksi

Kurpitsa, Suomi

Kurpitsa on loistava A-vitamiinin lähde ja se sisältää hyvin myös E- ja C-vitamiinia sekä kaliumia. Kaikki kurpitsat polveutuvat Cucurbita-suvusta eli ne ovat kaukaista sukua kurkulle ja meloneille. Oransseja jätti- ja talvikurpitsoita kutsutaan usein Halloween-kurpitsoiksi. Kurpitsa on tuttu etenkin etikkasäilykkeistä, mutta sitä voi käyttää myös keittoihin ja patoihin, leipiin ja piirakoihin sekä jälkiruokiin. Kurpitsan sisällä olevat siemenet sopivat paahdettuina hyvin ruoanvalmistukseen. Paahdettuja kurpitsansiemeniä voi lisätä myslin, salaatin, keittojen ja pataruokien joukkoon sekä sämpylä- ja leipätaikinoihin. Niitä voi myös ripotella leivonnaisten pinnalle koristeeksi sekä napostella sellaisenaan tai maustettuna.

kyssakaali

ruusukaali

savoijinkaali

Kyssäkaali, Suomi

Nauriin ja lantun tavoin käytettävä kyssäkaali tunnetaan myös nimellä kaalirapi. Sen englanninkielinen nimi on “german turnip”, eli vapaasti suomennettuna saksalainen nauris. Kyssäkaali sopii juuresten tapaan raasteeksi tai dippivihannekseksi sekä keittoihin, patoihin, gratiineihin ja muhennoksiin. Kyssäkaalista on olemassa myös väriltään violetti lajike.

Ruusukaali, Suomi

Ruusukaali sisältää runsaasti C-vitamiinia ja rautaa. Se kestää hyvin kylmää, joten siitä saadaan satoa pitkälle syksyyn. Ruusukaalia on perinteisesti käytetty voimakkaanmakuisten liharuokien, kuten lampaan, poron ja riistan lisäkkeenä. Se on edelleen suuressa suosiossa englantilaisessa ruokakulttuurissa.  Esikäsittele ruusukaalit poistamalla niistä kanta sekä tarvittaessa päällimmäiset lehdet. Halkaistut ruusukaalit höyrytetään tai keitetään vedessä kypsiksi – älä kuitenkaan kypsennä ruusukaaleja liikaa. Sopivan kypsä ruusukaali on napakka ja heleän vihreä. Mausteeksi riittää nokare voita ja ripaus suolaa sekä mustapippuria. Ruusukaalit voi myös paahtaa uunissa.

Savoijinkaali, Suomi

Savoijinkaali tunnetaan myös nimellä kurttukaali ruttuisten lehtiensä vuoksi. Tämä maultaan mieto kaali sisältää runsaasti A-vitamiinia. Löyhälehtisen rakenteensa vuoksi savoijinkaali nahistuu helposti, mikäli sitä säilytetään pitkään lämpimässä. Savoijinkaalia käytetään keräkaalien tavoin salaateissa, keitoissa, kääryleissä ja padoissa sekä kiinankaalin tapaan vokeissa.

Lue lisää Satokausikalenterista!