Maaliskuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Maaliskuun kuukauden satokausituotteet ovat tässä:

SOK Satokausijuliste, RB Valkosipuli

SOK Satokausijuliste, RB Parsakaali, Pakattu 300 g

SOK Satokausijuliste, makea sipuli

Valkosipuli
Tätä ikivanhaa ravintokasvia viljeltiin myös Pohjolassa viikinkiaikana, mutta sen käyttö jäi hetkiseksi unholaan 1800-luvulla. Onneksemme se on löytänyt tiensä takaisin suomalaisten ruokapöytiin. Valkosipulin aromit saadaan parhaiten esiin murskaamalla kynnet veitsen lappeella tai haarukalla. Hienonnettua valkosipulia kannattaa seisottaa noin 10 minuuttia ennen ruokaan lisäämistä, jolloin sen maku voimistuu.
Kokeile Kolmen sipulin keittoa

Parsakaali
Parsakaalista puuttuu muille kaalikasveille tyypillinen rikin haju. Parsakaali valmistetaan niukassa vedessä keittämällä tai höyryttämällä. Siitä voidaan hyödyntää myös varret leikkaamalla ne suikaleiksi ja keittämällä yhdessä nuppujen kanssa. Keittämisen jälkeen keitinvesi valutetaan pois ja kaalien annetaan kuivahtaa ennen nauttimista. Varo ylikeittämistä, sillä parsakaalissa pitää olla hieman purutuntumaa. Ennen tarjoilua ripottele nuppujen pinnalle suolaa, pippuria ja voita tai oliiviöljyä maun korostamiseksi.
Kokeile Kahden kaalin gratiinia

Makea sipuli
Kookkaat ja makeat sipulit ovat parhaimmillaan raakana salaateissa tai itse tehtyjen hampurilaisten tai tortillojen täytteenä. Makeaa sipulia kannattaa kokeilla myös itse valmistetussa perunasalaatissa.

Kokeile Marokkolaista appelsiinisalaattia

 SOK Satokausijuliste, KM keltasipuli 500 g

SOK Satokausijuliste, Päärynä Conference

SOK Satokausijuliste, mango

Keltasipuli
Ensimmäiset dokumentit sipulin viljelystä löytyvät Egyptistä, jossa sitä viljeltiin jo 3400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ruokasipuli lukeutuu kaikissa maanosissa tärkeimpiin vihanneksiin ja meillä se on yksi suosituimmista avomaan vihanneksista. Suomessa viljeltävät pitkänpäivän sipulilajikkeet ovat tuontisipuleita voimakkaamman makuisia.
Kokeile Kolmen sipulin keittoa

Päärynä Conference
Päärynöiden maku ja sokeripitoisuus kehittyvät vasta poimimisen jälkeen. Siksi ne kannattaakin kypsyttää huoneenlämmössä hieman pehmeiksi ennen syömistä. Päärynän voi syödä kuorineen, kunhan sen pesee huolellisesti juoksevan veden alla. Suurin osa päärynän sisältämistä ravintoaineista sijaitsee kuoressa ja sen lähellä.
Kokeile Inkivääripäärynöitä

Mango
Mangon kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vihreästä punaiseen, eikä siitä voi päätellä hedelmän kypsyyttä. Mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsä hedelmä antaa periksi painettaessa ja sen makea tuoksu muistuttaa ananasta. Syöntikypsää mangoa leikattaessa siitä tihkuu herkullista mehua. Mango paleltuu herkästi, joten sitä ei kannata säilyttää kylmässä.
Kokeile Minttu-mangolassia

SOK Satokausijuliste, Mandariini Nadorcott

SOK Satokausijuliste, Appelsiini Shamouti Jaffa

 

Mandariini Nadorcott
Mandariinit sisältävät yleensä siemeniä, mutta Nadorcott-lajike on siemenetön. Tämän ohutkuorisen ja mehukkaan mandariinin satokausi on myöhäisempi, joten sitä on tarjolla vasta kevättalvella. Maku jatkaa kehittymistään vielä poiminnan jälkeen.
Kokeile Appelsiini-mandariinijälkiruokaa

Appelsiini
Shamouti-lajikkeen appelsiinit ovat tunnettuja tasaisesta ja hyvästä laadustaan. Niiden mehu on herkullista, mutta mehustettaessa myös jäljelle jäävä hedelmälihan kannattaa syödä, koska sekin sisältää paljon ravinteita. Navel Late – ja Valencia Late –lajikkeet ovat myöhäisemmän sesongin appelsiineja. Ohuesta kuoresta huolimatta ne säilyvät pitkään ja ovat siksi loistavia tuontihedelmiä. Lohkojen kalvot ovat ohuet ja hedelmäliha on mehukasta. Molemmat ovat arvostettuja syöntiappelsiineja sekä koostumuksensa että aromiensa puolesta.

Lisää Foodie.fi ostoslistalle

Kokeile Appelsiini-mandariinijälkiruokaa

 Lue lisää Satokausikalenterista!