Marraskuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet näkyvät oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalla paikalla. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja. Kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Jos et heti keksi, mitä kaikkea kuukauden satokausituotteista oikein tekisi, käyttövinkkejä ja tietoa tuotteista saat myymälästä. Lisää kivoja reseptejä kokeiltavaksesi on tarjolla Yhteishyvä Live -ruokasivuilla.

Tässä ovat Marraskuun kuukauden satokausituotteet:

Kuvaaja Kimmo SairaKuvien käyttöoikeus Marketkaupan ketjut

Kuvaaja Kimmo SairaKuvien käyttöoikeus Marketkaupan ketjut

Kuvaaja Kimmo SairaKuvien käyttöoikeus Marketkaupan ketjut

Satsuma

Japanista lähtöisin olevat satsumat ovat sesongin ensimmäisiä pikkusitruksia. Hyvin mehukkaan hedelmän ohut kuori irtoaa helposti ja ne ovat usein täysin siemenettömiä. Kypsän satsuman kuoreen saattaa jäädä hieman vihertävää väriä, joka johtuu kypsymisen loppuaikana vallinneesta säästä. Hedelmät ovat luontaisesti vähävärisiä, eikä kuoren väri kerro mausta.

Keltajuuri

Punajuuren alkuperäisiä, valkoisia ja keltaisia lajikkeita viljeltiin Kreikassa ennen ajanlaskumme alkua. Sieltä ne levisivät Italiaan ja muualle Eurooppaan 200-luvulla. Keltajuurikasta käytetään ruoanlaitossa punajuuren tapaan. Keltajuuren väri on ruokahalua herättelevä, eikä se värjää muita tarjolla olevia kasviksia.

Nauris

Suomessa nauris tunnetaan viljelykasvina jo esihistorialliselta ajalta. Ennen perunan yleistymistä se oli yleinen ruokajuures koko Euroopassa. Aikaisemmin nauriit ovat liittyneet kiinteästi niin kekrin kuin Halloweenin viettoon. Talvinauriit ovat voimakkaan makuisia ja ne kestävät erinomaisesti varastointia.

Kuvaaja Kimmo SairaKuvien käyttöoikeus Marketkaupan ketjut

Kuvaaja Kimmo SairaKuvien käyttöoikeus Marketkaupan ketjut

Kuvaaja Kimmo SairaKuvien käyttöoikeus Marketkaupan ketjut

Omena Honey Crunch

Euroopassa omenoita on viljelty yli 5000 vuoden ajan ja se on yksi vanhimmista ihmiskunnan hyödyntämistä hedelmistä. Omenalajikkeita on tuhansia ja ne luokitellaan happamuuden, koon, värin, ja muodon mukaan. Honey Crunch lajiketta on kehitetty 1960–luvulta lähtien ja sen väitetään olevan maailman paras tuoreena syötävä omena.

Persimon

Kiinasta ja Japanista lähtöisin olevaa kakihedelmää kutsutaan alkuperämaan ja lajikkeen mukaisesti joko kakiksi, persimoniksi tai sharonhedelmäksi. Espanjassa viljeltävät persimonit ovat kypsänä erittäin makeita ja herkullisia. Kypsän persimonin verhiö irtoaa helposti ja kuoressa voi olla tummia pilkkuja. Hedelmä kestää kuumentamista ja paistamista.

Granaattiomena

Tämä ikivanha hedelmällisyyden symboli on kotoisin Keski-Aasiasta ja sitä on viljelty tuhansien vuosien ajan Välimeren ja Kaukasuksen seudulla. Granaattiomenasta syödään pelkkä malto ja siemenet, sillä hedelmälihan väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa. Siemenet on helppo poistaa halkaisemalla hedelmä ja koputtelemalla kuorta kauhalla.

Haluatko tietää lisää?

Tutustu Satokausikalenteriin, ja kurkkaa reseptivinkkejä Yhteishyvä Livestä.