Tammikuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Jos et heti keksi, mitä kaikkea kuukauden satokausituotteista oikein tekisi, tässä käyttövinkkejä ja reseptejä.

Tammikuun kuukauden satokausituotteet ovat:

SOK Mustajuuri

SOK Palsternakka

SOK Punakaali

Mustajuuri, Hollanti

Säilyvyyden parantamiseksi mustajuuret myydään multaisena. Mustajuuri erittää kuorittaessa pintaansa tahmeaa maitiaisnestettä, joka saa sen myös tummumaan nopeasti. Tämän välttämiseksi kuoritut mustajuuret kannattaa laittaa sitruunamehulla tai etikalla maustettuun veteen, jos niitä ei valmisteta välittömästi kuorimisen jälkeen. Mustajuuri kypsyy keittäessä 10 – 15 minuutissa.

Kokeile mustajuurikeittoa.

Palsternakka, Suomi – Suomalaista satoa

Palsternakan mukula sisältää raffinoosia, joka yhdessä muiden sokereiden ja eteeristen öljyjen kanssa antaa sille makean mutta mausteisen maun. Palsternakka kannattaa käyttää kuorineen. Se sopii käytettäväksi muiden tutumpien juuresten tavoin esimerkiksi uunijuureksena, pyreenä, keitoissa ja padoissa.

Kokeile palsternakka-jauhelihapaistosta.

 

Punakaali, Suomi – Suomalaista satoa

Koristeellinen punakaali on keräkaalin muunnos. Sen C-vitamiinipitoisuus on valkokaalia hieman suurempi. Kypsennettäessä sen kaunis väri hieman haalistuu. Haalistumista voi estää lisäämällä keitinveteen sitruunan mehua tai tilkan etikkaa.

Kokeile itämaista punakaalisalaattia.

SOK Keräkaali

SOK Appelsiini Navel

SOK Avokado

Keräkaali, Suomi- Kuukauden satokausituote

Talvikaalin maku on voimakas ja siksi se sopii erinomaisesti lämpimiin ruokiin. Siitä voi valmistaa laatikoita, kääryleitä, muhennoksia ja keittoja. Kaaliraastetta kannattaa kokeilla myös sämpylöiden ja murekkeiden täytteenä. Kokonainen kerä säilyy viileässä useita kuukausia, mutta paloiteltuna se pitää suojata kosteuden haihtumiselta.

Kokeile kolmen kaalin piirakkaa.

Appelsiini, Navel – Kuukauden satokausituote

Navel eli napa-appelsiini on saanut nimensä hedelmän kannassa sijaitsevasta ruusukkeesta. Oikeastaan ruusuke on toisen hedelmän alku, saman hedelmän sisällä. Appelsiinille ominainen oranssi väri kehittyy vasta sen altistuessa viileille öille.

Kokeile appelsiini-sharonsmoothieta, appelsiini-porkkanasalaattia ja appelsiini-karamellivanukkaita.

Avocado Hass

Avokadot alkavat kypsyä vasta sadonkorjuun jälkeen, ja raakoina ne kestävät paremmin kuljetusta. Avokado kypsyy huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa. Hedelmät kypsyvät nopeammin jos niitä säilyttää suljetussa pussissa. Hedelmä on kypsä, kun sen pinta antaa periksi kevyesti tyvipäästä painettaessa.

Kokeile avokadosmoothieta.

Tutustu Satokausikalenteriin!