Toukokuun satokausituotteet

S-ryhmä tekee yhteistyötä suositun Satokausikalenterin kanssa. Satokausikalenteri kertoo, minkä hedelmien ja vihannesten paras kausi on menossa juuri nyt, ja kannustaa käyttämään tuotteita silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Kuukausittain vaihtuvat Kuukauden Satokausituotteet on nostettu oman kauppasi hedelmä-vihannesosaston parhaalle paikalle. Satokausituotteet ovat vihanneksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja, ja kotimaisia tuotteita painotetaan mahdollisuuksien mukaan. Mukana on sekä ihan tuttuja että monille vielä tuntemattomampia tuotteita.

Toukokuun satokausituotteet ovat tässä:

SOK Satokausijuliste, kesäkurpitsa

SOK Satokausijuliste, munakoiso

SOK Satokausijuliste, tankoparsa

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsoja on olemassa yli 400 eri lajiketta, mutta Euroopassa suositumpia ja tunnetuimpia ovat Italiasta lähtöisin olevat zucchini-tyyppiset lajikkeet. Kesäkurpitsa kestää hyvin kuumentamista ja siksi se on suosittu grillivihannes. Lohkottu ja öljytty kesäkurpitsa kypsyy grillissä noin 10 minuutissa. Kesäkurpitsa sopii myös salaatteihin, keittoihin, lasagneen, pastan korvikkeeksi tai kakkutaikinaa mehevöittämään.

Kokeile Juustoista kesäkurpitsapastaa

Munakoiso

Munakoison makua voi lieventää ripottelemalla leikattujen viipaleiden päälle suolaa, jonka annetaan vaikuttaa noin 15 minuutin ajan. Pinnalle nouseva neste pyyhitään pois talouspaperilla. Noin sentin paksuiset munakoisoviipaleet kypsyvät 200-asteisessa uunissa 20 minuutissa. Öljytyt viipaleet voi myös grillata, jolloin paistoaika on 5-7 minuuttia/puoli. Paahdetusta munakoisosta valmistuu myös herkullinen munakoisotahna eli baba ganoush.

Kokeile Baba ganoushia

Vihreä tankoparsa

Parsa on ollut himoittu herkku jo yli 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja niiden kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsat kypsyvät noin viidessä minuutissa keittämällä niitä niukassa suolavedessä. Keittämisen jälkeen valutettu ja edelleen napakka parsa voidaan tarjota voisulan ja suolan kanssa.

Kokeile Grillattua parsaa ja sinihomejuustodippiä

SOK Satokausijuliste, varhaiskaali

SOK Satokausijuliste, tomaatti

SOK Satokausijuliste, raparperi

Varhaiskaali

Keräkaali on ollut Euroopan tärkein vihannes 1900-luvulle saakka sen sisältämien ravintoaineiden ja säilyvyytensä ansiosta. Varhaiskaalit ovat talvikaalia miedomman makuisia, mehukkaampia ja raikkaampia.  Helppo amerikkalainen kaalisalaatti syntyy raastamalla puoli kiloa varhaiskaalia, kaksi porkkanaa ja yksi sipuli. Sekoita kasvikset suuressa astiassa, lisää 0,5-1 dl majoneesia, ruokalusikallinen sinappia sekä pienen sitruunan mehu. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Tarjoa grilliruokien lisäkkeenä.

Kokeile Varhaiskaali-pähkinäcaesaria

Tomaatti
miniluumutomaattirasia
kirsikkatomaattirasia
luumutomaattirasia

Tomaatit ovat Suomen suosituimpia vihanneksia. Niiden makuaineet ovat pääasiassa hedelmälihassa. Happamuutta voi vähentää halkaisemalla tomaatti ja antamalla sen olla parikymmentä minuuttia huoneenlämmössä ennen nauttimista. Tomaatteja ei kannata pitää jääkaapissa, koska kylmässä ne menettävät nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Tomaatit tuottavat runsaasti etyleeniä, joten älä säilytä niitä etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten yrttien tai kurkun lähellä. Kaikki tomaattilajikkeet maistuvat hieman erilaisilta

Kokeile Tomaattisalsaa

Raparperi

Raparperin mehevät lehtiruodit sisältävät runsaasti oksaali- ja omenahappoa. Sen happamuutta kannattaa hyödyntää esim. kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavattavaa tai cevichen tapaan tarjottavaa kalaa aivan kuten sitruuna. Raparperi sopii piirakkaan, paistoksiin, hilloon ja mehuun sekä myös suolaisten herkkujen kaveriksi. Kokeile raparperia uunikalan päällä tai valmista kesäisten grilliruokien kylkeen chutneyta.

 

Kokeile Raparperi-mantelipiirakkaa

 Lue lisää Yhteishyvästä ja  Satokausikalenterista!