Karjalanpiirakat
Tykkäämiset
3 2
Osuvuus
80%


Muut luokittelutiedot

välipala, uunissa, leivonnaiset, sisältää viljaa, sisältää gluteenia, sisältää laktoosia, sisältää maitoa

Karjalanpiirakat

15:lle hengelle

 

Karjalanpiirakat ovat maistuva herkku, joiden valmistaminen on mainettaan helpompaa.

Lisää

Ainesosat

  • 1 l
    maitoa
  • 2 dl
    vettä
  • 2 dl
    riisiä
  • 1 tl
    suolaa
  • Taikina
  • 5.2 dl
    ruisjauhoja
  • 2 dl
    vettä
  • 1 tl
    suolaa
  • Voiteluun
  • 3 rkl
    sulatettua voita tai margariinia
  • 1.5 dl
    voisulaa
  • 0
    tai
  • 1.5 dl
    maitoa ja
 

Ohjeet

Karjalanpiirakoiden tekeminen kannattaa aloittaa täytteen valmistamisesta. Täytteenä voit käyttää esimerkiksi riisi- tai ohrapuuroa tai perunasosetta. Täytteiden sekaan voit myös halutessaan soseuttaa esimerkiksi porkkanaa tai lanttua. Valmista taikina sekoittamalla suola ja jauhot kylmään veteen, niin että taikinasta muodostuu tasainen ja kiinteä. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja pyörittele siitä pitkä tasainen tanko, jonka läpimitta on noin viisi senttiä. Leikkaa tangosta 15-20 samankokoiseen palaa ja painele palat pieniksi kakkaroiksi. Taikina kuivuu helposti, joten kakkarat kannattaa jauhottaa ja latoa pieniksi keoiksi leivinliinan alle. Ajele kakkaroista kaulinta tai pulikkaa käyttäen, ympäriinsä pyörittämällä, pyöreitä tai soikeita, noin millimetrin ohuita levyjä. Varo kuitenkin kaulimasta levyistä liian ohuita, sillä tällöin taikina helposti repeilee. Kuorien kaulimisen voit tehdä myös pastakoneen avulla. Levitä muutama kuori kerrallaan leivinpöydälle ja harjaa kuorista pois liika jauho. Pane kuorien keskelle lusikalla täytettä niin, että reunoihin jää riittävästi tilaa taittua. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä reunat etusormien avulla. Voit aloittaa kuoren rypyttämisen keskeltä ja viimeistellä piirakat painamalla kuoren sormenpäillä piirakan päädyistä kauniisti alas. Kuumenna uuni 300 asteeseen ja laita piirakat uunipellille ilman leivinpaperia. Paista piirakoita, kunnes ne ovat muuttuneet täplikkäiksi eli noin 10 minuuttia. Sulata kattilassa voita ja voitele valmiit piirakat voisulalla tai käytä kostutukseen maidon ja rasvan seosta. Peittele voidellut piirakat voipaperilla ja leivinliinalla ja anna piirakoiden pehmetä puolesta tunnista tuntiin liinan alla ennen syömistä. Näin piirakan maku ja rakenne on parhaimmillaan. Tarjoa karjalanpiirakoiden seurana munavoita. Kevennetyn munavoin valmistat korvaamalla voin osittain margariinilla, tuorejuustolla, raejuustolla tai maitorahkalla. Sekaan voit lisätä myös esimerkiksi silputtuja yrttejä makua antamaan.