Sipulisämpylät
Tykkäämiset
0 0
Osuvuus
50%


Muut luokittelutiedot

suolaiset leivonaiset, laktoositon, maidoton, munaton, helppo, kohtuuajassa, sisältää viljaa, sisältää gluteenia, kuitupitoinen

Sipulisämpylät

40 kappaletta
Kohtuuajassa
Helppo

 

Erilainen sämpylä, mukavasti sipulille tuoksuva ja maistuva

Lisää

Ainesosat

  • 2 rl
    hunajaa tai siirappia
  • 1 dl
    vehnäleseitä
  • 4 dl
    neljän viljan hiutaleita
  • 1 pss
    Mummon mielihyvä perunahiutaleita
  • 2 rl
    öljyä
  • 1 dl
    kuivattua, paahdettua sipulirouhetta
  • 2 pss
    kuivahiivaa
  • 3 dl
    ruisjauhoja
  • 2 dl
    sämpyläjauhoja
  • 5 dl
    vehnäjauhoja
  • 2 tl
    suolaa
  • 1 litra
    vettä
 

Ohjeet

Mittaa vesi, suola, hunaja/siirappi, molemmat hiutaleet, leseet, sipulirouhe ja öljy kulhoon ja lämmitä mikrossa täydellä teholla 6-8 minuuttia. Tarkoitus on lämmittää niin, että hiutaleet turpoavat reilusti ja "puuro" ehtii hautua hetken jäähtyessään sopivaksi. Puuron jäähdyttyä n. 42 asteiseksi lisää jauhot, kaikki ruis- ja sämpyläjauhot ja 5 dl vehnäjauhoa ja niihin sekoitettu kuivahiiva ja vaivaa vajaa 10 minuuttia. Lisää jauhoa tarpeen mukaan, mutta maltillisesti, sillä taikina saa olla melko pehmeää. Peitä taikinakulho ja anna nousta n. puoli tuntia. Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja alusta hieman. Jaa neljään osaan, leivo taikinasta pötköt, leikkaa paloiksi ja nosta palat pyörittämättä pellille. Nostata ja paista 250 asteessa reilu 10 minuuttia.

Vinkkejä

Pyörittämättömistä paloista tulee yhtä kauniita sämpylöitä, ja aikaa säästyy paljon. Perunahiutaleiden tehtävä taikinassa on pitää paistetut sämpylät kauemmin mehevinä, siis useamman päivän. Itse käytän perunahiutaletta kaikissa sämpylä- ja leipätaikinoissa ja puolet määrästä lisään pullataikinaan. Kannattaa kokeilla!