Vanilja-bataattikeitto
Tykkäämiset
3 1
Osuvuus
75%


Muut luokittelutiedot

keitto, pääruoka, gluteeniton, munaton, omenaton, pähkinätön, sitrukseton, kohtuuajassa, keskitaso, sisältää maitoa, sisältää laktoosia, amerikkalainen, kasvisruoka, sisältää alkoholia, sisältää selleriä, kuitupitoinen

Vanilja-bataattikeitto

5 annosta
Kohtuuajassa
Keskitaso

 

Bataatti-vaniljakeitto on peräisin Amerikkalaisesta keittiöstä ja se vaihtelua suomalaiseen ruokapöytään. Tämä on yksi Kasviskokin bravuureista. Vaniljatanko halkaistaan kahtia ja se antaa vaniljaisen maun bataattikeitolle. Lapset sanovat tätä karkkikeitoksi, koska keitto tuoksuu ja maistuu vaniljalle. Bataatti-vaniljakeitto on gluteeniton. Bataatti sisältää runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia, A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Jos haluaa tehdä laktoosittoman version, niin kerman voi korvata kookosmaidolla.\nHalutessaan keittoon voi lorauttaa hieman valkoviiniä, mutta ei se mitenkään pakollista ole.\n\nSamaa viiniä voikin sitten tarjoilla aikuisille ruokailijoille. Juuresten hieman makea olemus helpottaa viiniin yhdistettävyyttä. Hyviä pareja löytyy esimerkiksi lempeähappoisista Alsacen pinot blanceista tai muscateista.

Lisää

Ainesosat

  • 0.5 kg
    bataatteja
  • 0.5 kg
    sipulia, selleriä ja palsternakkaa yhteensä
  • 2 rl
    luomuvoita
  • 1 litra
    luomukasvislientä
  • 1 kpl
    vaniljatanko
  • 1 dl
    (valkoviiniä esim. Alsace pinot blanc tai muscat)
  • 2 dl
    kermaa
  • Koristeluun
  • 1 kpl
    timjaminoksa
  • Viinisuositus (K-18)
  • 0.8 litra
    Alsace pinot blanc tai Alsace muscat valkoviini
 

Ohjeet

1. Kuori ja paloittele juurekset. Laita kasvikset kattilaan ja kuullota ne voissa.

2. Halkaise puukolla vaniljatanko kahtia. Lisää kattilaan kasvisliemi (ja valkoviini) sekä halkaistut vaniljatangot. Keitä noin 30 minuuttia. Poista vaniljatangot.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Vatkaa kerma kevyesti ja lisää se keittoon juuri ennen tarjoilua.

4. Koristele keitto timjaminoksalla.

5. Aikuisille ruokailijoille voi tarjota lasillisen 12 cl samaa Alsace pinot blanc tai Alsace muscat valkoviiniä kuin keittoon lorautettiin.